Norges beste E-sigaretter

Elektroniske sigaretter og slutta.no?

Norges beste E-sigaretter

Slutta.no er en suksess! Helsedirektoratets egen røykesluttapp er en viktig bidragsyter til at svært mange nordmenn har lagt tobakken på hylla.

Men hvor mange slutter helt — og hvor mange går over til elektroniske sigaretter?

På diskusjonsfora på Facebook og for eksempel hos Norsk Dampselskap, er det mange som skryter av at de endelig er kvitt astma, surkling i lungene og tette luftveier. Selv om de fortsatt “damper” elektroniske sigaretter, er de altså kvitt disse problemene.

De har også et røykesluttprogram rettet mot ungdom:
“Røykeslutt er et gratis verktøy for deg som er ung og som ønsker å bli røykfri. Når du har meldt deg inn, får du støtte på veien som skal gjøre det enklere for deg å slutte.
Røykeslutt gir deg oppfølging på sms og e-post, og vi håper du vil få en opplevelse av at dette er god hjelp for deg.
Helsedirektoratet leverer tjenesten, og du kan melde deg ut når du vil.”

De har også tips om hvordan du kan slutte å røyke:
I tillegg til nikotinavhengighet handler sug etter røyk eller snus mye om vaner og et innlært handlingsmønster. Det er disse mønstrene du må endre.

Det kan ta tid å bli helt røykfri. Vær oppmerksom på at den verste tiden er over allerede noen få uker etter røykeslutt. Du kommer til å kjenne suget etter røyk eller snus i perioder, eller under visse omstendigheter, men det er vanligvis kortvarig. Det varer sjelden mer enn noen minutter.

Hvis du unngår alt som kan fremkalle sug etter at du har sluttet, skyver du bare problemet foran deg. Men det kan være lurt å unngå enkelte situasjoner de første ukene for deretter å utsette seg for dem gradvis.​

 

1. Sysselsett hendene

​Når du har bestemt deg for å slutte å røyke, kan det hjelpe om du finner noe å gjøre med hendene fordi de savner å holde i sigaretten. Du opplever kanskje at det er noe du savner å gjøre, og hjernen tolker det som en lengsel etter å røyke. Disse signalene fra hjernen skaper et ekstra røyksug som du kan mestre ved å aktivisere hendene.

En person som røyker en 20-pakning daglig, fører hånden mot munnen 140–160 ganger per dag. Det blir 980 ganger per uke, 3 920 ganger per måned og 47 040 ganger per år. Slik skapes en sterk vane!

2. Takle stress

​Langvarig stress kan føre til nedstemthet. Både stress og nedstemthet kan øke lysten på røyk eller snus. Derfor er det viktig at du forsøker å holde stressnivået under kontroll.

Mosjon og fysisk aktivitet kan være til god hjelp. En rask tur på minst en halv time kan være nok til å holde stresshormonene i sjakk. Lær deg gjerne en enkel avslapningsteknikk. Det finnes en rekke CDer, filmer, app-er og bøker om avslapning.

Massasje frigjør stoffer i kroppen som gjør deg rolig, og som får deg til å slappe av og føle velbehag. Varme, for eksempel i en badstue eller i et badekar, frigjør stoffer som gir ro og velbehag slik at du kjenner deg tilfreds.

3. På fest uten å røyke eller snuse

​Å være på fest er nok den vanligste situasjonen for tilbakefall, særlig dersom man drikker alkohol. Alkohol kan senke terskelen for hva man gjør, og risikoen for å sprekke blir derfor større. Det aller lureste er å la være å drikke alkohol, eller å drikke så lite alkohol som mulig den første tiden etter røykeslutt. Og ellers kan det være lurt at du på forhånd tenker gjennom hvordan du best kommer gjennom en fest uten å sprekke.

Hvis du drikker alkohol, er det et tips å ha to glass, ett med alkoholholdig drikk og ett med vann. Drikk 6–7 ganger av vannet for hver gang du tar en slurk alkohol.

Et annet tips er å ta med nikotinlegemidler på fest, også om du ikke bruker dette til vanlig. Da motstår du lettere suget etter nikotin.

Det kan ta litt tid å bli komfortabel med ikke å røyke i alle situasjoner. Det aller viktigste du kan gjøre, er å ikke gi opp, men holde fast ved beslutningen om at «Jeg har sluttet å røyke/snuse og kommer ikke til å gjøre det i kveld!»

4. Vanskelige situasjoner

​Enkelte koblinger til røyk og snus kan vare lenge. Det gjelder spesielt koblinger som forekommer relativt sjeldent. Det kan for eksempel være koblingen mellom røyking og det å ha ferie. Derfor er det viktig at du forbereder deg grundig før den første ferien.

En god metode er å gjøre enkle øvelser som går ut på å se for seg forskjellige situasjoner. Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du fortsetter å være røykfri når du reiser på ferie.

Og sist, men ikke minst…

Selv om fristelsen er der, unngå ​å ta ett eneste trekk med røyk eller en pris med snus! Om suget skulle bli for stort, så kan damping på elektroniske sigaretter være den beste måten for å unngå å øke snus- og røyksuget.”

Har du installert app’en? Fortell oss i kommentarfeltet under.

Legg inn en kommentar!

Kommentarer

Vær sosial! Del med andre!
Norges beste E-sigaretter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *